LİGLERİN MARKA DEĞERİ…

Eren KOÇ | 18 Aralık, 2023

Premier Lig'in yerli televizyon haklarının satışına ilişkin duyurusu iki açıdan incelenebilir. İlk olarak, anında gelen tepki, dünyanın en görkemli futbol liginin elde ettiği ekonomik değeri kutluyor: 2025-29 dönemi için Sky ve TNT'den canlı yayınlar ve BBC'den İngiltere'nin önemli anları için 6,7 milyar £.

Mevcut döviz kurlarıyla bu, 7,8 milyar Euro'ya tekabül ediyor, yıllık neredeyse 2 milyar Euro'ya ulaşıyor ve Serie A'nın gelirini iki katından fazla artırıyor.
Neredeyse örtüşen bir dönem boyunca Serie A, yurt içi canlı yayın haklarını sezon başına 900 milyon Euro'ya (henüz değiştirilmemiş önemli anlar için yaklaşık 15 milyon Euro) DAZN ve Sky'a satmıştı.
İkinci perspektif, verileri bağlamsallaştırır ve senaryo üzerinde daha derin bir düşünmeye (madalyonun diğer yüzü) davet eder.
Premier Lig, ulusal TV hakları açısından dikkate değer derecede yüksek seviyeleri korurken ve transfer kampanyalarını etkileyen diğer liglere göre önemli bir rekabet avantajına sahipken, son satış döngüsü, yakın zamanda ticarileştirmede görülen bir eğilimi yansıtıyordu:
Premier League'in TV haklarında bir zamanlar hızlı olan büyüme, artık en azından Birleşik Krallık'ta durakladı. Tarihsel eğilime bir bakış bu gözlemi güçlendiriyor…
Türkiye liginin son durumu ise Süper Lig ve 1. Lig için 2022'de uzun süren pazarlıkların sonucunda 123 milyon dolarla tarihin en düşük yayın anlaşmasına imza atılmıştı. Türk futbolu, 6 sene içinde 373 milyon dolarlık kayıp yaşarken Avrupa'nın da oldukça gerisinde kaldı…!
Süper Lig; 5 büyük futbol ligi kabul edilen Premier Lig, LaLiga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1'in yayın gelirinde 12 kat gerisinde kaldı. Premier Lig'le aramızdaki fark ise tam 23 katına çıktı.
2017-2018 sezonunda ise Türk Futbolunun marka değerinin tavan yaptığı ihalede ise yıllık 500 Milyon doları gördü.
Ligin marka değerini düşüren ve yükselten faktörlerin işin uzmanları tarafından incelenmesi ve konuyu ehline bırakılması gerekmektedir.
Bu  bir kulüp ve Federasyonun sorunu değildir.!!
Ülkenin sorunudur…bu endüstride herkesin gerekli çalışmaları ile katkısı olması gerekmektedir..
#beIN MEDIA GROUP #TFF #England Premier League (EPL) #La Liga

Son Gönderiler