TEKNİK DİREKTÖR YENİ DÖNEME HAZIR MI?

Eren KOÇ | 2 Mayıs, 2023

Dünya MS yeni bir döneme geçiyor.2000'e Milenyum ile açılan kapılar günümüzde ise yapay zeka, metavarse, avatar vb terimlerin hayatımıza girmesi ile yapılan mesleklerde kendince değişime gidiyor.
Günümüzde bu konuda kendisini yenileyen ve gelişime açık olanların tercih edileceği günlerin olduğu zamandayız.
Akıl almaz paraların harcandığı futbol sektörü, 21. yüzyılda artık bir gösteriden çok daha fazlasını vaat ediyor. Her kulüp kendi popülaritelerini arttırarak baş döndürücü gelirler elde etmenin peşinde ve rekabet inanılmaz seviyelerde. Bu popülariteyi artırmanın türlü yolları var. Kimi takımlar en iyi ve en popüler futbolcuları transfer ederken, bu yarışın galibi genelde en iyi teknik direktöre sahip takımlar oluyor.

Futbol giderek hızlanıyor. Futbolcular gelişen teknoloji sayesinde kondisyon olarak çok daha üst seviyelere çıkıyor. Bu rekabet düzeyinde ayakta kalmak oldukça güç. Her zaman bir savaş halindesiniz. Zirvede kalmak eskisi gibi kolay değil. Bir zamanların “Special One(Özel olan ) 'ıJose Mourinho, artık çağdışı futbol oynamakla suçlanıyor.

Çünkü futbol değişiyor. Değişime ayak uyduramayanlar eleniyor.
Günümüz futboluna yön veren en iyi teknik direktörleri olan Julian Nagelsmann, Mauricio Pochettino, Diego Simeone, Maurizio Sarri, Jürgen Klopp, Pep Guardiola ve onların oyun felsefelerini incelediğimizde bu isimlerin tüm değişim ve gelişime açık olmaları saha içinde ve saha dışında ekibine çok hakim olmaları ile tanınmaktadırlar. Teknoloji ile geleneksel düzenin sentezine sahip olan bu isimlerin yanında bizim belki bilmediğimiz ve çıkış arayan bir sürü dünyada isimsiz kahramanlar var olduğunu biliyorum. Bir insanın marka olabilmesi için ya dünya çapında bir başarısı olması ya da çok büyük başına olay gelmesi gerekli.

Şenol Güneş Dünya Kupası 3. İle Türkiye'de biz biliyorduk ama Dünya çapında tanınmasına vesile oldu. Lionel Scaloni Arjantin'İ 44 yaşında şampiyon yapmasa kim biliyordu.

Teknik direktörlük meslektir...Bunu idrak eden kişilerin ,artık  bir bilimden de faydalanacak olanın ve bunu anlayan kavrayanın yolunun açık olacağı biliyorum.

Jose Mourinho,Julian Nagelsmann, Şenol Güneş, Mauricio Pochettino, Diego Simeone, Maurizio Sarri, Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Lionel Scaloni 

 

 

 

Son Gönderiler